Premierul grec renunţă la miniştrii nepopulari, în speranţa că va îndupleca opoziţia, grecii şi propriul partid să accepte noile măsuri de austeritate. Mai mulţi parlamentari au primit ameninţări. Doi dintre ei au părăsit corabia pe cale să se scufunde a premierului socialist George Papandreu.
Confruntat cu o mobilizare masivă împotriva planului de austeritate, atât din partea populaţiei, cât şi din partea opoziţiei şi chiar în sânul propriului partid, premierul grec George Papandreu a încercat, miercuri seară, să-şi depună demisia şi să încerce formarea unui guvern de uniune naţională. Dar condiţiile puse de el opoziţiei, de a continua măsurile de austeritate aşa cum au fost propuse de actualul Cabinet şi continuarea acordului cu FMI, fără niciun fel de modificări, au dus la eşuarea negocierilor.
În disperare de cauză, el a recurs la remanierea Guvernului şi a cerut un vot de încredere în Parlament. Se aşteaptă să fie schimbaţi miniştri nepopulari, precum George Papaconstantinu, de la Finanţe şi Theodore Pangalus, adjunctul premierului. Papandreu speră ca în felul acesta să mai domolească spiritele revoltate, dar gestul său va avea un efect limitat, susţin analiştii politici. Pentru a participa la guvernare, formaţiunea de dreapta, Noua Democraţie, a cerut ca guvernul de uniune naţională să dispună de un mandat scurt, de patru-cinci luni şi să renegocieze acordul cu creditorii, înainte de a se organiza noi alegeri.
Deputaţi socialişti părăsesc barca
În faţa acestor condiţii, premierul Papandreu a fost nevoit să declare: „Voi continua pe acelaşi drum împreună cu grupul parlamentar al PASOK". El le-a cerut deputaţilor socialişti să meargă pe linia fixată de Guvern. Dar au apărut deja primele fisuri. Guvernul lui se mai ţine acum „de un fir de aţă", după demisia a doi deputaţi din grupul socialist, Giorgios Lianis şi Georges Flo