Prim-ministrul grec, Georgios Papandreou, a anunţat miercuri seară că nu-şi dă demisia, însă va forma joi, 16 iunie, un nou Guvern, pe care îl va supune imediat votului de încredere al Parlamentului, având în vedere că negocierile cu Opoziţia asupra programului de austeritate au eşuat.
Cu câteva ore înainte, presa din Grecia anunţase că premierul Georgios Papandreou şi-a dat demisia, în schimbul formării unui Guvern de uniune naţională, care să poată aproba şi pune în aplicare programul dur de austeritate necesar pentru ca ţara să poata primi în continuare finanţare externă.
"Nici nu am apucat să intrăm în discuţii mai serioase că Opoziţia a şi venit cu condiţii pe care noi nu le putem accepta", a declarat Papandreou, citat de revista Dow Jones, referindu-se la blocajul negocierilor dintre PASOK, partidul socialist de guvernământ condus de el şi partidele de Opoziţie de stânga şi de dreapta, care se opun tăierilor de cheltuieli şi privatizărilor cerute de UE şi FMI.
Liderul Opoziţiei de dreapta, Antonis Samaras (Partidul Noua Democraţie), a propus la rândul său formarea unui Guvern de coaliţie, sub conducerea unui nou premier acceptat de toate partidele, care să renegocieze cu UE şi FMI memorandumul de politici economice şi fiscale.
Acordul financiar pentru Grecia, amânat?
În context, acordul pentru al doilea plan de susţinere a Greciei ar putea fi amânat până pe 11 iulie, din cauza neînţelegerilor referitoare la implicarea investitorilor privaţi, au declarat oficiali din zona euro, citaţi de Reuters.
Eforturile se concentrează între timp pe problema mai urgentă de a furniza următoarea tranşă din programul de o sută de miliarde de euro, convenit anul trecut, pentru a evita intrarea Greciei în incapacitate de plată, în luna iulie.
Iniţial, miniştrii de Finanţe din zona euro intenţionau să ajungă la un acord pen