Plajele cu cea mai bună calitate a apelor se află în Cipru şi în Sardinia. Croaţia e şi ea pe aproape. Calitatea apelorde scăldat este importantă pentru alegerea destinaţiei de vacanţă.
Potrivit unui raport dat publicităţii de Bursa Internaţională de Turism de la Berlin, turismul european va începe să-şi revină în 2011. Pe de o parte, încep să se facă simţite efectele relativei stabilizări financiare şi ale uşoarei creşteri economice din ultimul an. Pe de altă parte, destinaţiile în zone de instabilitate, cum ar fi cele din Africa de Nord sau zona Golfului, nu mai au atractivitate.
Cu un click afli cum e apa pe plaja pe care îţi petreci concediul
Şi premiul merge la...
Un element aproape la fel de important pentru alegerea locului de vacanţă în reprezintă, bineînţeles, calitatea plajelor şi a apei. Ieri, Comisia Europeană a publicat raportul anual privind calitatea apelor de îmbăiere. Vestea bună este că 92% din apele de pe coastele maritime şi 90% din apele interioare îndeplinesc normele minime pentru înot. Numai în cazul a 2,8% din apele interioare şi 1,2% dintre coastele maritime aveţi şansa de a întâlni inscripţia „Scăldatul interzis", din motive de calitate îndoielnică a apei. Restul reprezintă ape neclasificate sau în legătură cu care nu există date.
Există însă numeroase diferenţe între ţări, iar raportul îi scoate în evidenţă pe cei mai buni. Pe locul întâi se află Cipru, unde totalitatea apelor de pe coastele insulei îndeplinesc normele cele mai stricte de calitate. Urmează Croaţia, cu 97%, Malta cu 95%, Grecia cu 94% şi, surprinzător, Irlanda, cu 90%. De asemenea, în Sardinia, apa este excelentă aproape în totalitate.
Nu acelaşi lucru se întâmplă însă pe ansamblul coastelor italiene, unde mai puţin de 80% din ape au calitate excelentă. O bună calitate a apei poate fi întâlnită şi pe coasta mediteraneeană