Vânzările de ciment au crescut la 734.000 tone în trimestrul I 2011, cu 7,6% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2010, în timp ce producţia a înregistrat a înregistrat un avans de 13%, până la un volum de 798.000 tone, a precizat joi Mihai Rohan, preşedintele Patronatului din industria cimentului şi altor produse minerale pentru construcţii din România (CIROM).
'Pentru anul 2011, estimăm o creştere de unu-două procente a vânzărilor de ciment, însă în 2012 ne aşteptăm la creşteri de până la 5%, în principal datorate proiectelor de infrastructură şi a lucrărilor inginereşti. În anul 2010, am avut o producţie de 6,9 milioane tone care a mers numai la intern. Scăderea producţiei a fost determinată, în principal, de căderea pieţei rezidenţiale, piaţă care nu îşi va reveni prea curând', a spus Mihai Rohan.
În trimestrul I 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, volumul lucrărilor de construcţii a consemnat o scădere de 4,7%, deşi s-au înregistrat scăderi mai reduse atât la elementele de structură, cât şi la obiecte de construcţii. Pe de altă parte, s-au constatat uşoare creşteri la unele elemente (reparaţii +17,4%) şi unele obiecte de construcţii (clădiri nerezidenţiale +2,2%).
Pe fondul reducerii volumului de construcţii şi piaţa materialelor de construcţii a înregistrat scăderi semnificative, ajungând la o valoare de 4,4 miliarde euro, la sfârşitul anului 2010.
La nivel mondial, conform Asociaţiei europene a producătorilor de ciment - Cembureau, în 2010 s-au produs 3,3 miliarde tone de ciment, din care 56% în China. Astfel, cu cele aproximativ două miliarde tone de ciment produs, China a preluat detaşat supremaţia în acest sector. De altfel, pe primele două locuri în topul celor mai mari producători de ciment se află companii chineze, Holcim ajungând abia pe locul trei. Europa înregistra, la sfârşitul anului 2