Odată cu sfârșitul anului academic, tot mai mulți absolvenți de licee și universități își doresc să aplice pentru studii în străinătate, locurile puse la bătaie sunt însă limitate. Actualmente, Ministerul Educaţiei are semnate mai mult de 50 de acorduri internaţionale de mobilitate academică.
Cele mai multe schimburi de bursieri se realizează în baza protocoalelor de colaborare semnate cu Ucraina, Federaţia Rusă, Bulgaria, Grecia, Cehia, Turcia, China şi Polonia. Anual, studenţii moldoveni au şansa de a „pune mâna" pe una dintre cele peste 350 de burse universitare şi postuniversitare oferite de ţările gazdă, excluzând cele aproape 3.000 de burse de studii în România.
Alte oportunităţi de studii pentru moldoveni le reprezintă programele educaţionale oferite de Guvernul Statelor Unite ale Americii, gestionate în Moldova prin intermediul Ambasadei SUA. Bursele sunt destinate elevilor, studenţilor, dar şi tinerilor cercetători şi profesorilor universitari, iar selecţia finală se face în America. Durata studiilor, la fel ca şi mărimea bursei, variază în funcţie de mai multe criterii. Cele mai populare programe educaţionale americane pentru cetăţenii moldoveni sunt FLEX, FULBRIGHT, MUSKIE.
ERASMUS, POVESTE
DE SUCCES
Concursurile de admitere a candidaţilor se realizează în mod diferit, în funcţie de condiţiile universităţilor ofertante. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, situaţia academică nu reprezintă unicul criteriu de selecţie. „În special în ţările europene, membrii comisiilor pun mare accent pe activismul civic, voluntariat şi participarea la diverse traininguri.
Este important ca studentul să fie flexibil şi să se poată integra în noua societate, să poată tolera culturi străine", a precizat Ludmila Parlov, şefa Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din cadrul Ministerului Educaţiei.
Unul dintre