Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor (Copyro) a decis schimbarea din funcţie a directorului general Nicoleta Cofcinski, care se va întâmpla la jumătatea lunii viitoare. Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a decis, în urma unui control efectuat în acest an la Copyro, suspendarea temporară a activităţii acestui organism de la 1 iunie.
Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor (Copyro) a avut încasări, în 2009, de circa 1,5 milioane de euro, potrivit ORDA, care acuză că instituţia, a cărui preşedinte este Eugen Uricaru, a păstrat 60% din această sumă. „Legea prevede 15%, nimic mai mult", punctează Robert Bucur, director general ORDA.
Copyro, contestat la vârf
În urma acestor sesizări, la Adunarea Generală a Copyro, care se va desfăşura pe 14 iulie, Nicoleta Cofcinski, director general al instituţiei, va fi schimbată din funcţie, însă preşedintele Eugen Uricaru şi directorul George Bălăiţă vor rămâne în poziţiile lor. „Va fi ales un alt administrator general şi vom introduce în statut obiecţiunile formulate de ORDA", a declarat pentru „Adevărul", Eugen Uricaru, preşedintele instituţiei din 2006.
Triumviratul Kofcinski-Uricaru-Bălăiţă a fost îndelung contestat, existând procese pe rol cu urmaşii lui Mihail Sebastian, Mihai Sadoveanu, Liviu Rebreanu sau Nicolae Labiş. Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză şi companiei Adevărul Holding în litigiul cu trustul Intact Media Group, susţinut de Copyro, privind editarea şi comercializarea cărţii „Enigma Otiliei".
În 2005, Eugen Uricaru a fost acuzat de colaborare cu Securitatea şi şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România cu o lună înainte de expirarea mandatului. Doina Cornea, cunoscuta disidentă a regimului comunist, a aflat de la CNSAS că Uricaru se afla în dosarul ei, printre informatori, sub num