828 de cazuri noi de frauda au fost raportate anul trecut in domeniul criminalitatii informatice din Romania, acestea fiind pe un trend crescator de la an la an, a declarat Virgil Spiridon, expert in combaterea fraudelor bancare.
El a mentionat ca din aceastea, 147 de cazuri s-au finalizat, ceea ce inseamna ca au fost trimise in judecata 616 persoane cu 1.329 de infractiuni.
Spiridon a spus ca atacurile informatice din Romania, si nu numai, vizeaza doua lucruri - datele clientilor si datele financiare.
Astfel, exista doua principal fraude in domeniul informatic cu care se confrunta Romania:
1. Licitatiile fictive de bunuri pe Internet
"Din nefericire, infractorii romani sunt specializati in astfel de activitati si Romania nu are o imagine tocmai buna din acest punct de vedere. Astfel, aceste licitatii fictive sunt principala problema din domeniul criminalitatii informatice", a declarat expertul in combaterea fraudelor bancare.
Acesta a adaugat ca infractorii dupa ce posteaza licitatiile si conving cetatenii straini, de regula, sa cumpere, obtinand importante sume de bani. Strainii sunt cu precadere victimele acestor fraude.
2. Fraudele cu carti de credit
"Aici avem, in principal, skimming-ul si phishing-ul", a spus Virgil Spiridon.
El a explicat ca skimmingul reprezinta crearea de dispozitive care sunt montate la bancomate (ATM) sau la POS-uri si sunt copiate informatiile de pe benzile magnetice ale cardurilor de credit, fiind capturat si codul PIN. "Problema implementarii tehnologiei cip a facut ca aceste fraude sa scada", a subliniat expertul.
Totodata, phishing-ul reprezinta cearea de pagini care imita paginile unor institutii financiare, banci, si sunt transmise mesaje catre clientii lor diindu-le solicitate date - despre cartile de credit, informatii d