Două trimestre consecutive de creştere economică se văd în intenţiile de recrutare ale firmelor din construcţii, industrie şi turism. Sursa: REUTERS
Companiile sunt optimiste cum n-au mai fost în ultimii trei ani atunci când vine vorba de angajarea de personal. După ce, odată cu venirea crizei, au făcut concedieri, primele semne de revenire le aduc un moment de respiro. Sau făcut restructurări în anii trecuţi, când mai puţini salariaţi au devenit mai eficienţi, după care, în acest an, patronii fac angajări pentru a reduce presiunea asupra vechilor muncitori, spun oamenii de afaceri din mai multe domenii de activitate, consultaţi de EVZ.
Spirit de optimism
Un studiu publicat de compania de recrutare Manpower arată că firmele din toate sectoarele de activitate intenţionează să-şi crească numărul de salariaţi în al treilea trimestru. Indicatorul Previziune Netă de Angajare, diferenţa dintre angajatorii care anticipează o creştere a angajărilor şi cei care prevăd o scădere, are o valoare de +34% în industria extractivă şi de +27% în cea prelucrătoare şi construcţii, în timp ce hotelurile şi restaurantele au o previziune de angajare de +25%. Industria extractivă şi turismul au atins cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent, spun specialiştii Manpower.
Totuşi, mulţi oameni de afaceri sunt reticenţi. Ei spun că economia încă nu şi-a revenit şi că unele sectoare sunt în scădere faţă de anul trecut.
CONSTRUCŢII
Sectorul construcţiilor s-a mai dezgheţat după sezonul rece. Constructorii sunt pregătiţi să facă angajări, dar nu se grăbesc, ci aşteaptă veşti bune de la stat. "Cele două sentimente care îi descriu în acest moment sunt îngrijorare şi speranţă", spune Răzvan Niculescu Aron, prim-vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii. El spune că nişte angajamente privind termene