Brokerii şi reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti recunosc că se putea face mai mult pentru atragerea de companii private pe bursă, dar spun că fără exemple pozitive şi implicare din partea statului este greu de dezvoltat piaţa de capital.
Fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu a declarat într-un interviu acordat ZF că Bursa de la Bucureşti nu a reuşit să devină o instituţie suficient de credibilă pentru a reprezenta o alternativă de finanţare şi că cei care "tot ţipă" să fie listate companii de stat nu vorbesc şi de faptul că ei nu au reuşit să atragă companii private pe bursă.
"Şi eu sunt foarte dezamăgit şi cred că brokerii puteau să facă mult mai mult. De ce nu se implică? Este foarte complicat să aduci companii private la bursă şi să emiţi unităţi de fond. Nu sunt mulţi brokeri care să ştie şi totodată să-şi asume acest lucru. După ce că avem listări puţine, aţi văzut că unele nici nu sunt subscrise", a declarat Răzvan Paşol, preşedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest, unul dintre cei mai activi intermediari pe partea de listări în ultimii ani.
"Adevărul este undeva la mijloc. Adică nici brokerii n-au atras companii private pe bursă, dar şi statul putea face mai mult în ceea ce priveşte listarea companiilor din portofoliu", mai spune Paşol.
De aceeaşi părere este şi Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest. "Este mai greu de atras emitenţi pe bursa de la noi decât pe celelalte burse din regiune. La Varşovia, dacă ai venit cu un emitent, în câteva ore se vinde compania. La noi piaţa este mică şi nici nu avem prea mulţi cumpărători. Este un cerc vicios din care trebuie să ieşim. Listarea de către stat de companii pe bursă este un motor care va aduce volume şi cu siguranţă o să se deblocheze şi piaţa de capital", spune Trif.
Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, spune că a făcut me