Scumpirea gazelor naturale cu pana la 30% pentru consumatorii industriali va afecta si populatia, precum si economia tarii in ansamblu, ducand, printre altele, la noi majorari de preturi, apreciaza specialistii contactati de DailyBusiness.ro.
Pretul gazelor naturale livrate populatiei si unor institutii publice, precum scoli sau spitale, va ramane nemodificat pana in martie 2012, in timp ce consumatorii industriali, ca producatorii de energie electrica sau combinatele chimice si siderurgice, vor plati cu pana la 30% mai mult, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax.
Prima etapa de majorare a pretului gazelor pentru sectorul industrial ar putea fi aplicata mai devreme de o luna si presupune cresterea pretului cu aproximativ 10%.
Ioan Niculae, presedintele Interagro, apreciaza ca aceasta scumpire a gazelor naturale este "o mare prostie", la fel ca si majorarea TVA la 24%.
"Tu vrei sa relansezi economia si ii omori pe astia firavi, care au inceput sa se miste putin? Guvernul american a facut sacrificii sa tina 3 ani gazele si energia la preturi mici pentru a reporni economia si au reusit. La noi fac invers si omoara economia", a spus Niculae, care detine mai multe combinate chimice.
Oliviu Popa, fost director in industria ingrasamintelor chimice, apreciaza ca o scumpire de asemenea magnitudine va duce la inchiderea combinatelor romanesti de profil.
Prin urmare, agricultorii vor fi nevoiti sa cumpere ingrasaminte din Rusia si Ucraina, care vor majora preturile dupa ce va disparea concurenta locala, considera Popa. Astfel, scumpirea ingrasamintelor va atrage dupa sine cresterea preturilor la produsele agricole.
Marin Mirea, presedintele patronatului producatorilor de ingrasaminte Nitrofosfor, a declarat ca scumpirea gazelor se va reflecta in pretul final al ingrasamintelor si ca p