Timp de o oră şi 15 minute spectatorii băimăreni au putut să vadă primul spectacol de teatru tridimensional, în cadrul Festivalului „Atelier“. Un ecran transparent, în spatele căuria joacă actorii, un proiector pentru imagini care prind viaţă şi nelipsiţii ochelari 3D, deja cunoscuţi cinefililor din cinematografele moderne.
Acestea sunt „ingredientele“ primei piese de teatru 3D, jucate de o trupă din Târgu Mureş. Ropote de aplauze şi ovaţionări prelungite au primit cei şase actori care au intepretat piesa de teatru „Călătorie spre centrul Pământului“ 3D. Probabil una din cele mai aşteptate piese a Festivalului Internaţional „Atelier“ a avut loc ieri, la ora 13.00, cu sala plină. Potrivit oamenilor implicaţi în lumea teatrală, acest debut este doar primul pas dintr-o nouă etapă a teatrului mondial.
„Atelier“ a găzduit ieri una din cele mai importante piese de teatru pe plan mondial. Prima interpretare a unei piese în format tridimensional a făcut ca sala mare a Teatrului Municipal să devină neîncăpătoare pentru sutele de curioşi veniţi să vadă „Călătorie spre centrul Pământului“. „Lumea este deschisă la nou şi sper că vor aprecia munca noastră. Ceea ce aţi văzut este mai mult un film decât teatru, având în vedere efectele şi imagihile abordate de noi. Ideea îmi aparţine în totalitate şi am lucrat mai bine de şase luni la realizarea acestui spectacol. Pot să spun că am avut un rezultat surprinzător şi văd că acest show are un impact absolut surprinzător“, a precizat Radu Dinulescu, regizorul acestui spectacol.
Ecran între public şi actori
Fiind una dintre cele mai pretenţioase piese de teatru de până acum, realizarea acestui spectacol a necesitat şi inovaţii în realizarea sa. „Avantajul unei piese 3D este că decorul dispare, dar acesta este înlocuit de un ecran uriaş transparent pe care se proiectează imaginile. Actorii trebui