Eclipsă totală de Lună a atras la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi peste 1.200 de vizitatori dornici să observe acest fenomen astronomic, unic pentru secolul 21 în ceea ce priveşte durata de totalitate a eclipsei.
Potrivit documentaristului Florin Matei, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, luna a intrat în penumbră la ora 20.24 şi a beneficiat de un cer senin, adecvat pentru observarea în bune condiţii a unui asemenea fenomen astronomic. La ora 23.12 toţi cei prezenţi au urmărit cu mai multă atenţie Luna pentru că atunci a fost faza maximă a eclipsei totale.
"Este prima dată când văd o eclipsă totală de Lună şi mi se pare ceva extraordinar! Am venit cu mai mulţi prieteni de la mine din clasă să vedem împreună eclipsa", a spus Andrei, în vârstă de 15 ani.
Specialiştii din cadrul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi au pus la dispoziţia publicului mai multe instrumente optice pentru observaţiile astronomice de noapte, iar în sala de proiecţii vizitatorii au putut urmări pe o plasmă de mari dimensiuni toată desfăşurarea eclipsei totale de Lună. "Transmisia a fost realizată prin intermediul unei camere video ataşată la telescopul principal al observatorului astronomic", a declarat Florin Matei.
"Ne bucurăm când vedem că publicul este atras de astronomie şi acest lucru ne obligă să oferim celor care aleg să ne calce pragul tot ce este mai bun în materie de observaţii astronomice. Cred eu că la Galaţi, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, acţiunea organizată cu ocazia eclipsei totale de Lună a fost o reuşită", a adăugat muzeograf Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic.
Transmisia LIVE pe internet a eclipsei totale de Lună, efectuată de Observatorul Astronomic a fost accesată de peste 60.000