adevarul.ro în colaborare cu revista Historia vă prezintă, în saptamâna 14-22 iunie, o serie de materiale si analize atent documentate legate de implicarea armatei române în operaţiunile de război declanşate la data de 22 iunie 1941, la ora 2.20. Pe parcursul acestor zile vom publica în exclusivitate imagini de arhivă din acea perioadă, mărturii şi documente scoase la lumină de reporterii revistei Historia dar şi analize "la rece" ale evenimentelor care au precedat decizia de a sprijini Germania nazistă în conflictul cu URSS. Mult mai multe amănunte veţi găsi în paginile revistei Historia.
Intrarea efectivă a României (şi mai cu seamă a armatei române) în alianţa cu Hitler, odată cu atacul asupra Uniunii Sovietice de acum 70 de ani, rămâne în analiza de azi ceea ce ea a fost şi atunci: un eveniment politic şi militar ubicuu şi complex, despre care în egală măsură se poate spune că a fost o eroare, dar şi că a avut, totuşi, o legitimare istorică.
Mai citeşte:
Trecerea Prutului - de la extaz la agonie
Dotarea armatei române în al Doilea Război Mondial
Ostaşii noştri au trecut Prutul când au dat ordin nemţii!
Era Armata Română pregătită să intre în Al Doilea Război Mondial
Cât de pregătită era armata română pentru a executa ordinul "Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!"
Această ambivalenţă derivă dintr-un detaliu concret (şi, atunci, dramatic) al geopoliticii româneşti la începutul anilor '40 ai secolului trecut: pur şi simplu, România era prinsă pe linia previzibilă de contact dintre două puteri totalitare - Germania hitleristă şi URSS stalinistă -, fără nici un alt aliat regional sau occidental valid şi dispus s-o ajute să „evadeze" din această capcană.
Începând cu toamna lui 1940, Ion Antonescu a avut suficiente motive pentru a înţelege că este o simplă chestiune de timp până ce între „aliaţi" va porni războiul: relaţ