Este unul dintre cei mai vechi profesori de matematică din judeţul Ialomiţa. A fost atrasă de viaţa la catedră încă din facultate şi iubeşte să le vorbească elevilor săi despre radicali, ecuaţii şi trigonometrie.
În adolescenţă pierdea nopţi întregi până când reuşea să rezolve problemele mai delicate. Era mereu pregătită şi nu îşi perimitea să meargă la şcoală cu temele nefăcute.
„Dragostea pentru matematică am simţit că o am mereu în suflet. Fiecare exerciţiu rezolvat însemna enorm pentru mine. Eram foarte fericită în momentul în care aflam rezultatele“, rememorează dascălul.
Primii ani la catedră
Imediat după terminarea facultăţii, a fost repartizată, aşa cum se întâmpla pe vremuri cu proaspeţii absolvenţi de studii superioare, la Liceul Teoretic, actualul Colegiu Naţional Mihai Viteazul, din Slobozia. Primii ani în inima Bărăganului au fost destul de dificili, însă cu timpul s-a obişnuit cu locurile, oamenii şi mai ales elevii.
„Când am venit aici am zis că mai mai mult de un an nu voi rămâne. Însă, lunile au trecut şi am decis să mă stabilesc aici. Zic eu că am făcut o algere protrivită. Astăzi, am alături de mine întreaga familie“, mărturiseşte profesoara de matematică.
A creat ingineri şi informaticieni
În cele patru decenii petrecute la catedră a păstorit sute de generaţii de elevi. Foarte mulţi dintre cei care au învăţat tainele matematicii de la Adriana Tonţ au reuşit să se afirme în viaţă. Unii au ajuns ingineri, alţii informaticieni sau medici renumiţi atât în ţară, cât şi în străinătate.
„Am mai stat de vorbă despre foştii mei elevi şi am aflat că unii lucrează în Statele Unite ale Americii, alţii în Anglia. Mereu mă bucur în momentul în care aflu astfel de veşti“, spune cu sinceritate profesoara de matematică.
Citiți mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!