Una dintre cele mai simple maniere de a rămâne în formă este să te concentrezi numai asupra a ceea ce ai în farfurie, ca să fii atent la mesajele corpului tău, care, spun oamenii de ştiinţă, te „anunţă" atunci când e sătul.
Altfel spus, atunci când stai la masă, e recomandat să eviţi alte activităţi, arată cercetări recente, făcute de Universitatea Harvard, din SUA, şi de Bristol, din Marea Britanie, informează „The Daily Mail". Concluziile studiilor care vizează „mâncatul conştient", un nou concept în nutriţie, arată că, atunci când, în timpul mesei, au stat concentrate doar asupra mâncării, persoanele care ţineau o dietă au slăbit mai mult decât cele care erau atente la ce se întâmpla în jurul lor. Asta pentru că, spun oamenii de ştiinţă, alături de rapiditatea cu care mâncăm, distragerea atenţiei joacă un rol important în lupta cu kilogramele.
O persoană care ia masa la birou, în faţa computerului, are tendinţa de a mânca peste măsură, pentru că, dacă se joacă sau îşi verifică e-mailul, nu mai poate fi atentă la momentul în care creierul îi transmite că a mâncat atât cât are nevoie. Procesul de digestie implică o serie de schimburi hormonale între intestin şi sistemul nervos, iar creierului nostru nu-i trebuie decât 20 de minute pentru a conştientiza că am mâncat destul. De aceea e bine ca, pe timpul mesei, să nu avem pe-aproape televizorul, ziarele sau telefonul mobil, măcar 20 de minute, mai spun nutriţioniştii. Mâncând conştient, adaugă cercetătorii, nu numai că slăbim, dar învăţăm şi să ne bucurăm mai mult de mese şi de gustul mâncării.