Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi-a revizuit joi în creştere estimările pentru cererea mondială de petrol în următorii cinci ani, apreciind că în pofida unor preţuri ridicate cererea mondială de petrol va creşte cu 1,3% pe an.
Într-un raport referitor la perspectivele pe termen mediu ale pieţei petrolului, IEA estimează că în 2016 cererea mondială de petrol va creşte cu 1,2 milioane barili pe zi pentru a ajunge la 95,3 milioane barili pe zi, de la 88 milioane barili pe zi în 2010. Cererea mondială va fi cu 700.000 de barili pe zi mai mare decât se estima anterior.
"Creşterea cererii se datorează în exclusivitate ţărilor care nu sunt membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică", subliniază raportul IEA. De exemplu, China va fi responsabilă pentru 41% din creşterea cererii. În schimb, consumul de petrol al ţărilor industrializate membre ale OECD ar urma să se reducă cu 0,6%, sau 260.000 de barili pe zi, în fiecare an.
Agenţia recunoaşte însă că acest scenariu prezintă mai multe riscuri. 'De la repercusiunile revoltelor din ţările arabe la consecinţele macroeconomice ale crizei din zona euro, incertitudinea rămâne cuvântul cheie pentru pieţele mondiale de petrol şi gaze naturale', a avertizat directorul general al IEA, Nobuo Tanaka.
IEA şi-a revizuit în sus şi estimările privind preţul barilului de petrol, care în perioada 2010-2015 ar urma să se situeze în jurul valorii de 103 dolari per baril, cu 15 până la 20 de dolari mai mult decât în precedentele estimări.
În ceea ce priveşte producţia mondială de petrol, IEA estimează că în următorii cinci ani aceasta ar urma să crească, în medie, cu 1,1 milioane barili pe zi, ajungând la 100,6 milioane barili pe zi, de la 93,8 milioane barili pe zi. În timp ce producţia de petrol a statelor membre OPEC va creşte până la 37,85 milioane bar