România rămâne angajată în promovarea dialogului şi cooperării deschise cu Rusia, inclusiv legat de apărarea antirachetă, conform deciziilor de la Summitul NATO de la Lisabona, a declarat secretarul de stat Bogdan Aurescu într-o conferinţă desfăşurată la Londra, citat într-un comunicat al MAE, informează Mediafax.
"România, alături de ceilalţi aliaţi, rămâne angajată în promovarea dialogului şi cooperării deschise cu Rusia, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea antirachetă, în conformitate cu deciziile adoptate la Summit-ul NATO de la Lisabona. Este important ca oportunităţile de cooperare să fie explorate într-o atmosferă de transparenţă, reciprocitate şi încredere, în beneficiul statelor membre NATO şi al Rusiei", a declarat secretarul de stat Bogdan Aurescu la o conferinţă desfăşurată la Londra pe tema apărării antirachetă, potrivit unui comunicat MAE.
Potrivit MAE, el a mai subliniat că România percepe proiectul bilateral cu SUA în domeniul apărării antirachetă ca pe o contribuţie naţională relevantă la capabilitatea pe care NATO a decis la summit-ul de la Lisabona să o dezvolte, în conformitate cu principiile indivizibilităţii securităţii, solidarităţii colective şi acoperirii integrale a teritoriului aliat.
Potrivit MAE, în cadrul panelului dedicat Noului Concept Strategic al NATO şi cooperării cu Rusia în domeniul apărării antirachetă, demnitarul român a susţinut o alocuţiune cu tema "NATO-Russia Missile Defense Cooperation: Towards a New Security Dynamic in the Euro-Atlantic Area".
La conferinţă au participat, printre alţii, Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, Ellen Tauscher, subsecretar de stat al SUA, generalul Patrick O'Reilly, directorul US Missile Defense Agency, şi Dmitri Rogozin, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO.
La summitul NATO de la Lisabona, desfăşurat în luna noiembrie, s-a luat o decizie cu