O echipa de cercetatori din California a reusit sa transforme celule ale pielii umane in nervi functionali, potrivit revistei Nature. Oamenii de stiinta au reusit sa controleze procesul prin care ADN-ul este reprodus in interiorul celulelor pielii pentru crearea nervilor functionali.
"Am demonstrat ca este posibil sa transformam celulele pielii umane direct in celule care arata si se comporta ca celulele nervoase", a declarat Marius Werning, doctor si profesor asistent de patologie, la Institutul Stanford pentru Biologia Celulelor Stem si Medicina Regerativa. Werning crede ca aplicarea imediata a descoperirii va consta in modelarea bolilor, adica folosirea celulelor de piele de la un pacient cu o tulburare neurologica cunoscuta pentru producerea de celule nervoase in scopul cercetarilor.
Transformarea celulelor pielii in neuroni functionali ar putea fi folosita pentru cercetarile neurologice si poate fi utila pentru crearea de nervi functionali care pot fi transplantati.
Cercetatorii au folosit virusuri modificate genetic pentru a introduce patru "factori transcriptori" diferiti in celulele de piele, factori ce au rolul de a citi ADN-ul si de a coda proteinele in interiorul celulei. Ei au descoperit ca introducerea acestor patru factori transcriptori are un efect similar transformarii unei portiuni din celulele de piele in celule care functioneaza asemenea neuronilor.
Tehnica ar putea fi utilizata pentru crearea unor noi celule nervoase care sa poata fi transplantate la pacientii cu tulburari neuronale, a spus dr. Marius Werning. Acesta a adaugat ca "aceste celule se pot plia exact pe nevoile pacientului, deoarece sunt create din propria lor piele. Cu toate acestea nu este exclusa nici aparitia unor obstacole, mai precis provocarea de a produce cantitatea suficienta si potrivita de celule nervoase de un anumit tip." O ec