Românii, bulgarii şi polonezii sunt printre cei mai nemulţumiti europeni când vine vorba de serviciile companiilor de transport feroviar, indică un eurobarometru. Ei acuză durata mare a călătoriilor, lipsa curăţeniei din garnituri şi nerespectarea graficului de circulaţie.
Românii fug de tren, dacă e să analizăm datele Eurobarometrului. România ocupă penultima poziţie într-un clasament făcut în rândul statelor comunitare.
Practic, doar 39 la sută dintre români optează pentru tren atunci când vine vorba să călătorească în timpul liber în timp ce media la nivelul UE este de 56%.
Transportul pe calea ferată este o opţiune pentru doar 6 la sută dintre oamenii de afaceri din România în timp ce 12 la sută ajung astfel la serviciu sau la şcoală.
Totodată, un sfert dintre românii chestionaţi consideră drept nesatisfăcătoare conexiunile cu alte trenuri.
Interesant aici e că polonezii şi germanii sunt şi mai nemulţumiţi de legăturile feroviare din propriile ţări: 38 la sută respectiv 28 de procente.
Românii mai conduc în clasamentul nemulţumiţilor şi atunci când vine vorba despre conexiunile cu alte mijloace de transport, fiind depăşiţi doar de polonezi.
Alte aspecte care îi nemulţumesc pe cei care călătoresc pe calea ferată, în România sau în alte state europene: frecvenţa de succedare a trenurilor, durata călătoriilor, punctualitatea, confortul, curăţenia şi întreţinerea vagoanelor.
Aici trebuie amintit însă că la nivel comunitar a fost adoptat un regulament privind drepturile pasagerilor care călătoresc cu trenul. Acesta stabileşte, printre altele, despăguburi în situaţii de întârzieri mari.
Să mai spunem că sondajul Eurobarometru a fost derulat în România de Gallup în perioada 21-29 martie. La nivelul Uniunii Europene, studiul a vizat 25 de state membre. Andreea Orosz: Românii, printre cei mai nemulţumiţi europen