Liderii europeni sunt împărţiţi în două tabere Dacă se aplică "reţeta germană", guvernele ar trebui să ajute băncile cu 20 mld. euro Deficitul Greciei a crescut cu 13%.
Miniştrii de finanţe din zona euro nu s-au înţeles cu privire la modul în care să salveze din nou Grecia după o întâlnire de urgenţă la Bruxelles, ceea ce duce Atena cu un pas mai aproape de default pentru că dacă nu demonstrează că are asigurată finanţarea pentru următoarele 12 luni ar putea să nu primească luna aceasta banii de la FMI.
Şefii finanţelor s-au întâlnit pentru a pune capăt divergenţelor cu privire la modul în care trebuie implicat sectorul privat în cel de-al doilea bail-out al Greciei. Într-o tabără se află Germania, care vrea majorarea obligatorie cu şapte ani a scadenţei obligaţiunilor greceşti, iar în cealaltă BCE şi Franţa, care cer ca orice implicare a sectorului privat să se facă pe bază de voluntariat.
Se mai întâlnesc o dată
Singurul rezultat concret al întâlnirii a fost stabilirea unei noi întâlniri pe 19 iunie, cu o zi mai devreme decât era prevăzut, scrie Bloomberg. Sunt şanse mari ca nici atunci să nu se ajungă la un numitor comun, iar discuţiile ar putea continua până în iulie, a declarat ministrul de finaţe luxemburghez Luc Frieden. "Nu ştiu dacă vom reuşi să stabilim un nou program pentru Grecia. Cel mai probabil nu", a spus şi omologul său ceh Ivan Miclos.
Totuşi, miniştrii au asigurat că vor face astfel încât Grecia să nu se confrunte cu o criză de lichiditate în iulie. Statul elen ar trebui să primească până la finele lunii iunie o tranşă de 12 miliarde de euro din pachetul de salvare de 110 miliarde de euro stabilit anul trecut, însă regulile FMI nu permit eliberarea banilor dacă statul nu dovedeşte că îşi poate acoperi necesarul de finanţare în următoarele 12 luni, potrivit The Wall Str