Agenţia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ieri ratingurile băncilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank (EFG), Alpha Bank şi Piraeus Bank, cu activităţi în România, cu 3 trepte, la "CCC", categoria "extrem de speculativ", după o decizie similară privind Grecia, potrivit Mediafax. EFG şi NBG sunt prezente în România prin intermediul Bancpost, respectiv Banca Românească, iar Alpha Bank şi Piraeus Bank activează pe piaţa locală sub brand propriu.
Ratingurile pentru credite pe termen lung au fost coborâte de la "B" (categoria "speculativ ridicat") la "CCC", cu perspectivă negativă, potrivit unui comunicat al S&P. Această perspectivă reflectă posibilitatea ca băncile să fie retrogradate din nou, dacă agenţia consideră că este probabilă intrarea instituţiilor financiare respective, conform criteriilor S&P, în incapacitate de plată (default).
Calificativul "CCC" este chiar deasupra categoriei de default cu perspective reduse de recuperare ("CCC-" până la "C") şi cu patru trepte deasupra ratingului "D", ultimul de pe scara de evaluare a S&P, atribuit în situaţii de incapacitate de plată. Totodată, ratingurile pentru credite pe termen scurt au fost confirmate la "C", iar calificativele pentru instrumente financiare hibride la "CCC-".
Agenţia consideră că situaţia financiară a celor patru bănci este expusă unor riscuri semnificativ crescute din cauza deteriorării bonităţii Greciei şi a percepţiei privind o posibilă restructurare a datoriei statului.
Retrogradarea NBG, EFG, Alpha Bank şi Piraeus Bank reflectă opinia S&P privind riscurile crescute pentru situaţia financiară a băncilor, mai ales în privinţa lichidităţii din operaţiunile de retail de pe piaţa elenă, dar şi situaţia capitalului. Cele patru bănci se confruntă cu riscuri de presiuni pe termen scurt pentru finanţarea prin operaţiuni de retail din Grecia, întrucât