* Avocatul Gheorghe Piperea: "Procurorul a susţinut admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a limitei de 1%"
Judecătorii de la Curtea Constituţională au rămas, ieri, în pronunţare, pe tema constituţionalităţii pragului de 1% de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF-uri), stabilită printr-o Ordonanţă de Urgenţă în vara anului 2005, a declarat, pentru ziarul BURSA, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre reprezentanţii SIF "Transilvania" în acest litigiu, cu câteva minute înainte de închiderea ediţiei.
Limita maximă de deţinere la SIF-uri a ajuns în atenţia Curţii Constituţionale, în contextul unui proces dintre SIF "Transilvania" şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Arbitrul pieţei de capital a respins, în urmă cu doi ani, majorarea limitei de deţinere de la 1 la 5% în cazul SIF "Transilvania", decisă în Adunarea Generală din martie 2009, susţinând că o asemenea mişcare contravine legislaţiei. Acţionarii SIF3 au decis, atunci, să păstreze limita de 1% pentru drepturile de vot.
"Procurorul a susţinut admiterea excepţiei de neconstituţionalitate" ne-a mai spus avocatul Gheorghe Piperea, adăugând că judecătorii Curţii Constituţionale ar putea să pronunţe o decizie în câteva zile.
"Lucrurile nu sunt deloc simple, sunt multe aspecte care trebuie luate în considerare, motiv pentru care mă aştept ca o decizie să fie luată într-o săptămână sau două. Deocamdată, nu există nicio soluţie în dosarul pragului, condica fiind încă la judecătorii Curţii", ne-a spus avocatul Piperea.
Pe rolul Curţii Constituţionale se aflau, ieri, două dosare ale SIF Transilvania. Unul a fost respins de către Curte, iar cel de-al doilea, privitor la limita maximă de deţinere, aşteaptă încă decizia judecătorilor.
Verdictul Curţii este aşteptat cu interes de către investitori, în condiţiile în care o decizie favorabilă SIF "Transi