Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii gazelor, astfel încât consumatorii casnici şi producătorii de energie termică pentru populaţie să utilizeze mai multe gaze de producţie internă, iar preţul plătit de aceştia să nu fie modificat timp de nouă luni, începând cu 1 iulie.
Citiţi în ediţia de mâine a ziarului "Adevărul" cu cât se vor scumpi gazele pentru consumatorii industriali de la 1 iulie şi ce se va întâmpla în următoarele luni.
"Gazele de import s-au scumpit semnificativ în ultima perioadă şi au un impact foarte mare în preţul final. Pentru protecţia consumatorilor casnici, s-a vehiculat de mult această idee, de separare a coşurilor. Filozofia este formarea unui coş special pentru populaţie, cu o pondere foarte mare a gazelor de producţie autohtonă, şi un alt coş pentru noncasnici. În acest fel populaţia este mai puţin afectată", au declarat, pentru "Adevărul", surse din sectorul energetic.
Ce spune ordonanţa de urgenţă votată astăzi
"Începând cu data de 01 iulie 2011, prin derogare de la prevederile art. 98 alin. (3), art. 100 alin. (5) din Legea gazelor nr. 351/2004, pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică,numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei,furnizarea gazelor naturale se realizează în condiţiile stabilirii pentru o perioadă de nouă luni, a unei structuri de amestec import-intern, în care ponderea cantităţilor de gaze naturale din import în amestecul lunar de gaze naturale să fie astfel stabilita încât pentru consumatorii menţionaţi mai sus, în perioada respectivă, preturile finale reglementate să rămână constante", se arată în textul ordonanţei de urgenţă.
De asemenea, după expirarea perioadei prevăzute mai sus, pentru co