Duminica tuturor sfinţilor, din 19 iunie, este prilej de sărbătoare pentru aşezămintele creştine săpate sub pământ la Şinca Veche.
Mănăstirea rupestră Şinca Veche este un vechi lăcaş de cult, aşezat în cotul format de Munţii Făgăraş şi Perşani. Lăcaşele de cult au fost săpate în piatră în urmă cu 7.000 de ani şi se presupune că iniţial au aparţinut aceleiaşi civilizaţii care a întemeiat Templul Alb din Insula Şerpilor.
Bisericile au fost folosite ca loc de refugiu de către călugării ardeleni hăituiţi în anii 1700, pentru a trece la catolicism. Şi pe timpul în care regimul comunist decidea demolarea bisericilor ortodoxe de pe cuprinsul întregii ţări, în acest loc a fost întemeiată o mănăstire mai specială.
În vremea prigoanei comuniste, aici, călugării au putut sluji şi menţine vie credinţa românilor din Transilvania. Loc de reculegere, de odihnă şi de rugăciune, lăcaşul a fost denumit Templul Ursitelor. Bisericile de sub pământ se află la 50 de kilometri de Braşov, pe drumul spre Sibiu, şi la 22 de kilometri de Făgăraş.
Muzică religioasă în biserica de piatră
Sărbătoarea de duminică este dedicată bisericilor săpate în piatră. La Templul Ursitelor sfânta liturghie va fi oficiată începând cu ora 10.00 şi va fi urmată de slujba de pomenire şi de sfinţire a praznicului.
Ziua se va încheia cu un concert de muzică bizantină susţinut de Grupul Evloghia, Grup Psaltic şi de Misiune al Patriarhie Române. Întregul eveniment este organizat de Fundaţia Ortodox-Culturală „Maica Sfântă-Bucuria Neaşteptată". Credinţa spune că aceia care ajung în acest lăcaş de cult pentru a se închina vor avea parte de îndeplinirea dorinţelor.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: