Economia mondială va cunoaşte în 2011 o creştere de 4,3%, cu o zecime de punct mai redusă decât a pronosticat Fondul Monetar Internaţional (FMI) în luna aprilie, în parte din cauza performanţelor slabe înregistrate de Statele Unite, ale căror previziuni anuale au fost revăzute în scădere cu trei zecimi de punct, la 2,5%.
Conform datelor actualizate ale previziunilor economice, financiare şi bugetare semestriale, date publicităţii de FMI vineri, la Sao Paolo, într-un raport cu titlul "Perspective economice mondiale", ritmul reluării creşterii în 2011 cunoaşte două viteze, şi anume 2,2% pentru economiile ţărilor avansate, faţă de 6,6% pe pieţele emergente.
Pentru 2012, instituţia financiară îşi menţine perspectiva de creştere de 4,5% la nivel mondial, de 2,6% pentru economiile avansate şi de 6,4% pentru pieţele emergente.
Fondul Monetar Internaţional a diminuat perspectiva pentru SUA, referitoare la anul 2012, la 2,7%, cu două zecimi mai puţin în comparaţie cu estimările din aprilie."Creşterea economică a Statelor Unite a decepţionat", au declarat economişti din cadrul FMI, însă, au subliniat ei, situaţia este cauzată în mare parte de "unii factori conjuncturali, cum ar fi creşterea preţului la materiile prime, vremea nefavorabilă, perturbările din lanţul de producţie al industriei americane provocate de seismul din Japonia".
FMI a cerut Congresului de la Washington să ridice "imediat" plafonul legal al datoriei publice federale, în prezent prizonier al disputelor dintre parlamentarii republicani şi cei democraţi în privinţa bugetului SUA.
În schimb, "creşterea din zona euro a surprins prin vigoarea sa, susţinută de investiţii mult mai generoase în Germania şi Franţa", şi-a exprimat mulţumirea Fondul Monetar Internaţional. Pentru ansamblul zonei, FMI a majorat la 2% previziunea pentru 2011, faţă de 1,6% cât