Muzeul Național al Agriculturii a participat la această manifestare culturală cu „Povestea țestului“ și „Drumul către pâine-arie de treierat cu mașini de epocă.“
Miile de curioși, adunați pe pajiștea comunei ilfovene MoaraVlăsiei au rămas stupefiați când gigantele mașini de treierat au fost trezite la viață de angajații muzeului. Mașinile de epocă ale Muzeului Național al Agriculturii( MNA) au fost capul de afiș la cea de-a treia ediție a Festivalului Vlăsiei, manifestare care readuce în prim-plan tradițiile populare de sute de ani.
Povestea țestului
„Noi suntem și parteneri și expozanți la acest festival. Ediția din acest an a fost extrem de spectaculoasă, ataât prin prisma expozițiilor și demonstrațiilor susținute, dar mai ales a publicului vebnit în număr foarte mare“ spune Adrian Stroe, șeful secției Restaurare din cadrul MNA. În prima parte a manifestării muzeografii slobozeni au prezentat publicului „Povestea țestului“, metoda prin care se realizează pâinea în anumite zone din România, după tradiții străvechi.
„Pâinea la țest a fost inventată de romani. În lungile lor campanii de cucerire aveau nevoie de o metodă rapidă de coacere a pâinii, așa încât au inventat acest cuptor mobil, din lut, în care preparau pâinea. Fiindcă Oltenia și Muntenia au fost primele zone ale Daciei, cucerite de romani, aici s-a păstrat cel mai bine această metodă și găsim, chiar și în zilele nostre, gospodării care mai fac pâine la țest“, spune Adrian Stroe.
Muzeografii Muzeului Agriculturii s-au echipat în costume albe de bucătari și au trecut, rapid, la fapte. Au încins cuptoarele de lut, au turnat coca și le-au introdus în vatră cu ajutorul unor lopeți din lemn. După ce pâinea s-a rumenit, muzeografii au împărțit-o publicului, spre marea bucurie a prichindeilor prezenți în număr mare la această demonstrație de artă și îndemnar