Nicăieri nu e mai iubit şi mai stimat Victor Piţurcă decât însatul său natal. Locuitorii din Orodel îi ţin pumnii celui maiiubit fiu al comunei şi abia aşteaptă să îl vadă din nou calificândnaţionala la un turneu final.
Nu e deloc uşor să ajungi la Orodel. La aproape 70 de kilometri deCraiova, după ce te strecori pe un drum şerpuit şi anevoios, ajungipe meleagurile natale ale lui Victor Piţurcă. Satul său pare caoricare altul din România la prima vedere, cu oameni sărmani,îmbătrâniţi timpuriu şi cu o grămadă de griji. Când rosteşti însănumele lui Victor Piţurcă, totul se schimbă. Cel mai iubit fiu alsatului e mândria copiilor de grădiniţă, a tinerilor şi avârstnicilor deopotrivă. Toţi tresar atunci când îl văd latelevizor şi îl aşteaptă cu nerăbdare să mai treacă pe acasă.
"Mai binesalva Craiova decât naţionala"
Cum intrăm în Orodel, oprim prima căruţă pe care o vedem trecând pestradă şi întrebăm de Piţi. "Aaaa, păi Victor e vecin cu mine", neanunţă Ion Albu. "Ce să vă spun despre el? Mai trece pe aici, e ombun, nu a uitat de satul lui", îşi continuă vecinul povestea. Eîntrerupt de Costel Bărbosu, aflat cu el în căruţă: "Dom'le, săştiţi că mai bine era dacă rămânea la Craiova, făcea echipă dinŞtiinţa! Trebuia să nu plece de acolo, să stea, indiferent desituaţie, să salveze echipa. Acum asta a fost. E bine că a venit şila naţională, sper să o califice acum, dar e greu. Ştiţi cum e,când nu prea ai cu cine…".
Cişmeapentru săteni
Domnul Albu îşi lasă vecinul acasă şi se oferă să fie ghid prinOrodel. Părăsim asfaltul şi ajungem într-o zonă superbă, între douădealuri. În vale e cişmeaua pe care sătenii au construit-o dinbanii lui Victor Piţurcă. Pe cişmea e scris cu litere mari numeleselecţionerului, dar şi al celor care au ridicat-o. "Am muncit şieu la cişmeaua asta. Ne ajută foarte mult, a fost un gest dinsuflet