Cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a decis ca eliminarea tezei a doua a art 44 alin 8 din Constitutie, potrivit careia "Caracterul licit al dobandirii se prezuma" este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea unei garantii a dreptului de proprietate, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art 152 alin (2) din Constitutie. Este a doua tentativa esuata de a modifica o Constitutie care acorda garantii suplimentare infractorilor. Nici in 2003, Curtea Constitutionala n-a fost de acord cu introducerea unui articol care prevedea ca "Prezumţia prevăzută la alineatul (7) nu este aplicabilă pentru bunurile dobândite ca urmare a valorificării veniturilor realizate din infracţiuni"
Observatia a facut cariera dupa 90: Iliescu si Iorgovan au gandit, la capitolul proprietate, o Constitutie care sa garanteze viitoarele furturi. Astfel, au introdus in Constitutia din 1991 prevederea, unica in constitutiile din Europa, conform careia caracterul licit al dobandirii proprietatii se prezuma. Apoi, parintii Constitutiei din 1991 si 2003 au mai pus un lacat pe legea fundamentala si au inghitit cheia, introducand la limitele revizurii prevederea conform careia "nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora" (art 152 alin 2).
Curtea Constitutionala a indicat acest articol cand a respins eliminarea tezei potrivit careia "caracterul licit al proprietatii se prezuma", declarandu-l neconstitutional pe motiv ca excede limitele revizuirii. Va fi interesant de vazut in motivarea deciziei cu ce argumente. Deocamdata avem doar un comunicat de presa, motivarea urmeaza sa fie redactata in cateva zile sau saptamani.
Vezi aici Decizia 148 din 2003 a Curtii Constitutionale, care a respins precedenta propunere de revizuire la capitol