Este imposibil să nu constaţi că, pentru unii, nu a existat şi nu există, în propria ţară, o minimă preocupare în ce priveşte formarea culturală (în sensul asimilării de cunoştinţe vaste în diverse domenii). Nu sunt loc şi timp pentru lectură formatoare. Este adevărat că, în acest scop, lumea lecturii nu presupune doar un număr de cărţi relaxante, menite să-ţi incite simţurile şi apetiturile de orice natură. Imperiul cărţilor şi interesul pentru lectură nu sunt unul şi acelaşi lucru.
Orice carte - de literatură, istorie, filozofie, sociologie, psihologie, antropologie etc. etc. - ale cărei informaţii şcoala încearcă să ţi le strecoare în minte este o provocare; un îndemn de a-ţi chibzui, tu însuţi, orele itinerariului de culturalizare, acasă, pe cont propriu. Dar lectura, ca o cutie de rezonanţă pentru intelect, presupune şi educaţie… Pe scurt, fiecare citeşte atât cât îşi propune sau cât îl duce mintea. Depinde ce îşi doreşte să facă în viaţă. E drept, cititul la-ntâmplare nu prea duce la nimic bun.
Cititul este autoconstrucţie şi autodefinire; este conştiinţa în acţiune; este mai mult decât interesul pentru cunoaştere. Lectura cu folos, axată pe cunoaşterea şi asimilarea valorilor fundamentale în viaţă, te ajută să devii om; să-ţi stăpâneşti simţurile şi să-ţi cunoşti limitele. Şi avantajele în această lume.
Ce se întâmplă însă atunci când nu ai aflat sau nu ţi-ai dorit să afli nimic dintr-o carte?! De cele mai multe ori, se întâmplă următorul lucru: ai toate şansele de a deveni impostor; profitor, fără măsură de munca altora şi de buna lor credinţă; un aventurier în lumea avantajelor. Aventura şmecheriei, a hoţiei, a manipulărilor, a subordonării altora în slujba viciului tău, care ia proporţii îngrijorătoare. Până şi Autostrada Transilvania, care a ajuns, în şapte ani, la 52 de kilometri, contra unei investiţii de două miliarde de euro, ar