* expoziţia Poni-Procopiu va fi la dispoziţia brăilenilor până în septembrie
Electroscop cu butelie Layda, aparat Morse militar realizat la Paris, manipulator Morse, balanţă - realizată la Göttigen (Germania), cuptor Moison, calorimetru Dubaz, fotografii, tipărituri şi obiecte personale aparţinând marilor personalităţi ale ştiinţei Petru Poni şi Ştefan Procopiu, pot fi văzute la Casa Memorială "Perpessicius". Directorul Muzeului Brăilei, prof. univ. dr. Ionel Cândea, a punctat importanţa acestei iniţiative, de a aduce la Brăila exponate interesante pentru istoria învăţământului şi a tehnicii, după care reprezentanţi ai Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii din Iaşi au vorbit despre exponate: Camelia Cristofor, Monica Nănescu şi Ioana Coşereanu.
Petru Poni a fost un important reformator al învăţământului românesc, care şi-a asumat responsabilităţi atât în zona ştiinţifică, dar şi în zona educaţiei. S-a format la Academia Mihăileană, s-a perfecţionat la Universitatea Sorbona din Paris şi a fost întemeietorul chimiei anorganice la noi în ţară. A realizat studii în petrol şi minerale, existând chiar un mineral numit ponit.
Ştefan Procopiu s-a născut la Bârlad, în 1890, a absolvit liceul din localitate ca şef de promoţie şi voia să urmeze ştiinţele naturii. Pentru că nu i-au plăcut acele cursuri de la Iaşi, s-a îndreptat spre fizică. Acolo era prof. Dragomir Hurmuzescu şi a devenit discipolul acestuia. În 1912 termină facultatea, este angajat asistent, iar în 1919 obţine o bursă la Sorbona. În 1925 se întoarce şi e numit profesor titular la Iaşi. E întemeietorul celei de-a doua şcoli de electricitate din România. Punea accent pe practică şi nu era adeptul aparaturii sofisticate. În 1912 publică o lucrare despre momentul magnetic al electronului, dar care nu a ajuns în străinătate. După un an, Niels Bohr face aceleaşi calcule, dar le publică într-