Alimentele vândute în supermarketurile europene vor avea etichete cu informaţii nutriţionale, pentru o mai bună informare a consumatorilor, potrivit unui acord încheiat între Parlamentul European şi cele 27 de ţări membre ale UE, informează Agerpres.
Eticheta va avea informaţii despre valorile energetice, ca şi despre cantităţile de grăsimi, proteine, zaharuri sau sare, a indicat o sursă diplomatică.
Negociatorii au căzut de acord să elimine semnalarea cărnii provenite din sacrificări rituale, fără tranchilizarea animalelor, pe care Parlamentul dorea să o treacă pe ambalaj. Reprezentanţi ai comunităţii evreieşti au protestat împotriva unei asemenea măsuri, care ar fi adus prejudicii, potrivit lor, abatoarelor cusher, o mare parte din producţia acestora fiind vândută în prezent drept carne non cusher.
Pe viitor va fi obligatorie şi menţionarea ţării de origine a cărnii proaspete, nu numai pentru carnea de vacă, ci şi de porc, pasăre, miel, oaie şi capră. În schimb, nu se va preciza ţara pe felurile pregătite.
Compromisul la care s-a ajuns ar putea fi confirmat în iulie, prin vot al Parlamentului, şi apoi de cele 27 de ţări membre ale UE. Cea mai mare parte a prevederilor nu va putea totuşi fi aplicată imediat, fiind prevăzut un termen de trei ani. Prin urmare, etichetele nutriţionale vor fi obligatorii doar peste cinci ani, adică după 2016 Alimentele vândute în supermarketurile europene vor avea etichete cu informaţii nutriţionale, pentru o mai bună informare a consumatorilor, potrivit unui acord încheiat între Parlamentul European şi cele 27 de ţări membre ale UE, informează Agerpres.
Eticheta va avea informaţii despre valorile energetice, ca şi despre cantităţile de grăsimi, proteine, zaharuri sau sare, a indicat o sursă diplomatică.
Negociatorii au căzut de acord să elimine semnalarea cărnii provenite din sacrificări ri