Dieta Dukan este un program de slăbire structurat în patru etape, care şi-a câştigat foarte mulţi adepţi datorită rezultatelor sale spectaculoase
Inventatorul acestui regim alimentar foarte asemănător cu dieta hiperproteică este medicul francez Pierre Dukan, nutriţionist şi specialist în comportamente alimentare. Acesta a mizat pe puterea alimentelor bogate în proteine, dar sărace în calorii de a reduce pofta de mâncare şi de a contribui, astfel, la pierderea în greutate.
Principiul de funcţionare al regimului Dukan se bazează pe faptul că asimilarea acestor alimente antrenează o ardere calorică importantă, permiţând slăbirea fără scăderea masei musculare. În afară de cele patru faze principale, programul Dukan include şi sfaturi şi reţete pentru perioada postdietă, acestea fiind menite să ajute la menţinerea siluetei obţinute în timpul regimului.
Etapele regimului Dukan
Prima fază a dietei este cea a „atacului“ cu proteine pure. Cu alte cuvinte, în această etapă nu se consumă decât proteine: carne slabă, carne de pasăre fără piele (este recomandat însă să evitaţi consumul de carne de raţă şi de gâscă), mezeluri slabe, peşte, fructe de mare, lactate dietetice (cu 0% grăsime). În timpul acestei faze, puteţi bea apă, ceai şi cafea fără nici o restricţie. În schimb, consumul altor alimente în afară de cele precizate este strict interzis. Prima etapă durează între trei şi zece zile, în funcţie de câte kilograme vreţi să daţi jos.
Următoarea etapă este cea intermediară. Aceasta presupune consumul alimentelor din faza de atac, la care se adaugă legume - aproape de orice fel. Singura interdicţie vizează legumele care conţin amidon, respectiv cartofii, porumbul, mazărea, fasolea, lintea etc. În această etapă, meniul de proteine este completat progresiv cu legume. Cele două faze (cea de atac şi cea intermediară) vor fi alternate pân