Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 2.740 de oameni se sinucid într-o zi (un milion într-un an), raportul fiind de 4 bărbaţi la o femeie.
Sinuciderile sunt cauza principală a morţilor violente (21%), urmate de accidentele în trafic (16%), otrăviri accidentale (14%) şi căderi de la înălţime (10%).
Rata medie a sinuciderilor în România este mai mică decât rata medie a sinuciderilor pe plan global, dar, un studiu recent, realizat de medicul-deputat de Iaşi Tudor Ciuhodaru, arată că avatarurile tranziţiei i-au deprimat pe români şi tot mai mulţi sunt, de la an la an, cei care îşi pun capăt vieţii.
Astfel, pe plan global, rata medie a sinuciderilor este mai mare de 14 la suta de mii, la bărbaţi fiind 25 la suta de mii, iar la femei 6 la suta de mii.
În România, frecvenţa cazurilor de suicid a crescut între anii 1990 şi 2004 cu 30%, cu diferenţe semnificative între sexe. Adică, în timp ce pentru femei s-a înregistrat o foarte uşoară scădere, pentru bărbaţi rata aproape că s-a dublat.
Creşterea cea mai mare a ratei sinuciderilor s-a produs între anii 1990 şi 1995, după aceasta perioadă şi până în 2004 înregistrându-se un platou. În 2004 rata suicidului în Romania a fost de 12,5 la suta de mii, cu o rată pentru bărbaţi de 21,5 la suta de mii, iar pentru femei de 4 la suta de mii.
În ultimii ani, s-a consemnat un fapt extrem de îngrijorător, produs pe fondul acutizării problemelor din sistemul de Învăţământ, corelat cu migrarea masivă a forţei de muncă în străinătate şi cu cvasi-absenţa politicilor sociale dedicate minorilor rămaşi fără suportul părinţilor: vârsta medie a sinucigaşilor a scăzut cu peste 10 ani, consemnându-se foarte multe sinucideri la copii.
Iată cum arată portretul robot al sinucigaşului, realizat prin analiza a 656 de cazuri incluse în studiu: bărbat, 25-3