Statul prea mult pe scaun poate ucide, la fel şi vorbitul prea mult la telefonul mobil, au arătat studiile anterioare. O cercetare recentă arată că şi privitul îndelung la televizor poate ucide. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au constatat că persoanele care petrec mai mult de două ore în faţa televizorului prezintă un risc cu 20% mai mare de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2, un risc cu 15% mai mare de a se confrunta cu boli de inimă, factori ce cresc cu până la 13% riscul unui deces prematur, informează site-ul gawker.com. Pentru a ajunge la această concluzie specialiştii au analizat opt studii anterioare realizate pe un eşantion de 235.000 de persoane.
Cercetătorii consideră că sedentarismul şi consumul de alimente de tip fast food în faţa televizorului sunt factorii care se află în spatele riscului crescut de a deceda.
Statisticile din Statele Unite ale Americii arată că o persoană petrece în jur de cinci ore zilnic în faţa calculatorului. Pentru că mulţi oameni au obiceiul ca atunci când se întorc de la lucru să aprindă televizorul şi să rămână aşezaţi sau lungiţi în faţa ecranului timp de mai multe ore, Frank Hu, unul dintre coordonatorii cercetării, recomandă persoanelor care vor să trăiască mai mult să renunţe la privitul îndelung la televizor.
''Sedentarismul este responsabil de apariţia multor afecţiuni care ne scurtează viaţa", spune Frank Hu.
Studiile din domeniu au arătat că acest obicei este la fel de dăunător şi în cazul copiilor. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sydney au constatat că micuţii care se uită la televizor mai mult de patru ore pe zi prezintă un risc crescut de a suferi boli cardiovasculare adunci când ajung la vârsta adultă.
Experţii atrag atenţia şi asupra faptului că statul mult timp în aceeaşi poziţie în faţa televizorului creşte predispoziţia către unele afecţiuni ale coloanei ver