Un studiu realizat pe baza datelor din perioada 2000-2007 a scos la iveală faptul că speranţa de viaţă a americanilor a scăzut dramatic în ultimii ani, scrie New York Times. De vină sunt obezitatea şi bolile asociate acesteia.
Un raport al Institutului de Statistică Medicală şi Evaluare de la Universitatea Washington arată că, în 80% dintre regiunile Statelor Unite, populaţia nu mai ţine pasul cu creşterile privind speranţa de viaţă înregistrate în alte ţări. În 2007, americancele aveau o medie de viaţă de 81,3 ani, iar în Holmes County, regiunea cu cea mai mică speranţă de viaţă din SUA, femeile au o medie de viaţă de 73,5 ani, valoare înregistrată la femeile din primele 10 ţări cu cea mai lungă durată de viaţă, în 1957. Din 1987, Statele Unite au coborât 15 locuri (de la 20 la 35) în clasamentul pe ţări privind speranţa de viaţă.
Din 1987 încoace, speranţa de viaţă a femeilor a scăzut sau a stagnat în 850 de regiuni din SUA. Prin comparaţie, la bărbaţii americani, indicatorul a stagnat în doar 84 de regiuni (82% din regiunile din Oklahoma, 66% din Tenessee şi 59% din Kentucky), ei având o speranţă medie de viaţă de 76,7 ani.
Unul dintre autorii studiului, doctorul Christopher Murray, spune că obezitatea împreună cu bolile asociate acesteia (hipertensiune, spre exemplu) şi fumatul sunt factorii principali care au determinat ca speranţa de viaţă să scadă sau să stagneze. Obezitatea se întâlneşte în special la persoanele care locuiesc în zone sărace precum cele din St Louis şi Baltimore şi au o dietă nesănătoasă ce constă în alimente ieftine şi de proastă calitate. Prin contrast, americanii înstăriţi tind să trăiască mai mult, uneori depăşind speranţa de viaţă a populaţiei din Elveţia sau Japonia. Cei mai longevivi americani trăiesc în San Francisco şi Washington D.C. şi îşi datorează viaţa lungă, în principal, unei alimentaţii sănătoase.
Un s