„Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică", a declarat vicepremierul ungar Zsolt Semjen, potrivit Mediafax, care citează agenţia MTI. Oficialul maghiar a mai spus că proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a României ar fi o schimbare intenţionată şi neacceptabilă a hărţii etnice, o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania. Totodată, vicepremierul Zsolt Semjen a făcut o paralelă între proiectul reorganizării propus de preşedintele Traian Băsescu şi susţinut de PDL şi măsurile din vremea regimului Ceauşescu, când Regiunea Mureş Autonomă Maghiară a fost desfiinţată.
Baconschi: „Declaraţii deplasate şi provocatoare"
În urma acestor declaraţii, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkár Füzes, a fost invitat ieri la sediul Ministerului Afacerilor Externe. „Partea română a apreciat ca neuzual şi nepotrivit demersul public al părţii ungare, în condiţiile în care reorganizarea teritorială a României este o chestiune strict de politică internă, iar dezbaterea publică pe marginea acestui proces a fost lansată de puţin timp", se arată în comunicatul remis Rl de MAE.
La rândul său, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut oficialilor ungari să „revină la un ton normal" şi a apreciat declaraţiile vicepremierului drept „provocatoare", cu „un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat". „Sunt sigur că noua convocare la MAE a ambasadorului ungar la Bucureşti va transmite nedumerirea părţii române, perplexitatea noastră în faţa înmulţirii acestor declaraţii deplasate şi totodată îi va ajuta pe partenerii noştri de la Budapesta să revină la un ton normal", a declarat Baconschi la RFI.
Parlamentarii PS