De 29 de ani, antrenorul din Bacău s-a specializat în a transforma simpli sportivi în campioni naţionali, europeni şi mondiali la lupte greco-romane.
Este în slujba sportului de la 18 ani. S-a apucat mai întâi de lupte greco-romane pe vremea când România era, pe plan mondial, cea mai renumită ţară la acest sport.
A făcut parte din lotul olimpic de seniori al ţării. Nu a reuşit însă să obţină niciun titlu. „Pe vremea aceea, în anii ’76-’78, erau foarte mulţi sportivi buni. România era o forţă în luptele greco-romane“, îşi aminteşte Butucaru.
Mândru de sportivii săi
În timpul facultăţii s-a apucat de bob. La această disciplină a reuşit să obţină titlul de campion naţional, însă, după absolvire, a fost repartizat la Clubul Sportiv Şcolar Bacău ca profesor de lupte greco-romane. „Mi-au plăcut mai mult luptele decât bobul, chiar dacă am avut rezultate mai bune, ca şi sportiv, cu bobul“, recunoaşte Butucaru. Ca antrenor s-a simţit mereu împlinit şi a căutat tot timpul să îşi ducă elevii spre câştigarea celor mai importante medalii. Primul succes l-a obţinut după cinci ani de antrenorat când, la Katowice, în Polonia, elevul său Valentin Rebegea a obţinut locul III la campionatele europene de juniori.
A câştigat apoi, cu acelaşi sportiv, medalie de aur la campionatele europene şi mondiale de tineret. A urmat un lung şir de sportivi pregătiţi de el care au adus României zeci de medalii: Eusebiu Diaconu, campion european de seniori şi medaliat de trei ori la campionatele mondiale cu bronz, Florin Gavrilă, campion mondial şi vicecampion mondial de juniori, sau Adrian Munteanu, medaliat de trei ori cu argint la campionatele mondiale.
„Sunt doar o parte dintre sportivii antrenaţi de mine. În cei 29 de ani de carieră am pregătit sute de sportivi şi din aceştia vreo 12 care au câştigat medalii la campionatele mondiale şi