Conferinţa internaţională „Patrimoniu urban, diversitate culturală şi dezvoltare durabilă", care s-a desfăşurat la Oradea în perioada 9-11 iunie, a reunit un număr important de experţi, reprezentanţi ai instituţiilor, autorităţilor şi entităţilor cu competenţe în domeniul patrimoniului cultural, din România, din state ale UE şi din partea ICOMOS şi UNESCO.
Scopul conferinţei, aşa cum a fost definit de organizatori (Primăria Oradea, OAR Bihor, ICOMOS România, Asociaţia Synton) a fost acela de a defini bazele unei abordări profesioniste, pentru protejarea eficace şi punerea în valoare socio-economică a patrimoniului cultural multietnic şi multiconfesional al Oradei. Potrivit informaţiilor transmise de cptre biroul de presă al Primăriei Oradea, lucrările conferinţei au fost structurate pe mai multe teme, printre care identificarea şi recunoaşterea patrimoniului cultural în contexte urbane multiculturale, protecţia şi gestiunea patrimoniului urban, diversitatea culturală şi arhitectura modernă în Europa Centrala şi de Est (studii de caz). „Faţă de relevanţa subiectelor abordate şi oportunitatea dezbaterii lor în cadrul de specialitate, ar fi fost de dorit o mai mare participare a arhitecţilor, urbaniştilor şi funcţionarilor din serviciile de specialitate, şi chiar a studenţilor", se arată în comunicatul de presă al Primăriei Oradea.
Contribuţia Oradei la arhitectura europeană
Experţii reuniţi la Oradea au concluzionat că patrimoniul arhitectural al Oradei este un reper al istoriei şi al poziţiei oraşului în cadrul civilizaţiei europene. A fost precizată importanţa majoră a perioadei începutului de secol XX, ca moment unic şi excepţional de contribuţie proprie a Oradei la creaţia arhitecturală europeană. Un lucru deosebit stă în complexitatea patrimoniului arhitectural urban al Oradei, complementat de patrimoniul intangibil al zonei. A fost clar prezenta