Strada îngustă se încovoaie sub roţile convoiului de camioane încărcate până la refuz. În urma mastodonţilor, colbul alb şi înecăcios învăluie întreaga şosea şi se înalţă deasupra caselor zguduite ca de cutremur.
De doi ani, tăutanii care au case lângă balastiera milionarului salontan Dorel Ungur nu îndrăznesc să-şi mai deschidă geamurile. Stau chiar şi cu obloanele lăsate, într-o tentativă disperată de a ţine piept prafului şi zgomotului infernal. "Am venit aici, la pensie, ca să stau la aer curat şi să am linişte. N-am de niciunele. Înghit praful cât e ziua de lungă iar noaptea nu pot dormi de gălăgie, că maşinile circulă din zori şi până seara târziu", se plânge Ioan Hodişan, un fost ofiţer SRI, acum în rezervă. Disperat, împreună cu alte 100 de familii, bărbatul a semnat o petiţie pe care a înaintat-o Primăriei Batăr, de care aparţine satul, dar şi Prefecturii Bihor, cerând măsuri. Doar că nimeni n-a făcut nimic...
Reclamaţie cu repetiţie
"Cetăţenii din satul Tăut, prin prezenta vă roagă a opri maşinile care transportă balastru pe drumul comunal Batăr, care trece prin satul Tăut, deoarece se vor dărâma casele, că despre praf nici nu mai vorbim. În plus, din cauză că firma opreşte apă în iazuri, rămânem cu fântânile secate. Vă rugăm să ne rezolvaţi această cerere, iar dacă nu, vom bloca acest drum".
Aşa începe reclamaţia semnată de peste 100 de oameni, care, în urmă cu două săptămâni, a fost înaintată spre soluţionare Primăriei şi Poliţiei din Batăr, dar şi Prefecturii Bihor, pentru a doua oară în ultimii trei ani.
De fiecare dată oamenii s-au plâns de problemele pe care le provoacă balastiera ilegală a firmei Extract Com lângă fostul baraj de pe Crişul Negru, de unde milionarul Dorel Ungur îşi aprovizionează şantierele cu pietriş şi nisip. "Prima reclamaţie a fost depusă în 2009 şi nu s-a luat nicio măsură. Şi nici acum nu ne aştep