Cotaţiile leu/euro au sărit cu peste 1% pe piaţa valutară interbancară într-una dintre cele mai agitate şedinţe de tranzacţionare din ultimul an, euro ajungând să fie cotat ieri după amiază aproape de 4,24 lei, cel mai ridicat nivel atins din ianuarie.
Încă de dimineaţă cotaţiile au început să crească, pe fondul unei mişcări regionale de retragere a investitorilor, speriaţi de o nouă escaladare a problemelor financiare ale Greciei.
Euro era cotat la deschiderea pieţei la 4,1870 lei (la vânzare), însă a urcat rapid la 4,19 lei. Mai mulţi jucători, în special băncile locale, au încercat să vândă valută la aceste niveluri, mizând că BNR va interveni pe piaţă în apropierea pragului de 4,2 lei, pentru a duce cotaţiile înapoi în jos. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar după amiază, când a devenit evident că BNR va rămâne în afara pieţei, jucătorii au început să cumpere valută pentru a-şi închide poziţiile, asumându-şi astfel pierderile.
"A fost o zi urâtă. Nu au fost vânzători naturali de valută, ci doar vânzători speculativi, care apoi s-au ars", comentează un dealer.
Britanicii de la Barclays - care îşi sfătuiseră recent clienţii să cumpere titluri de stat româneşti - au încercat acest joc, vânzând valută sub 4,2 lei/euro, însă ulterior au trecut pe partea de cumpărare. Pe lista cumpărătorilor au intrat şi francezii de la BNP Paribas, dar şi americanii de la JP Morgan.
"Nu ne aşteptam ca BNR să nu intervină. Probabil acum se bucură că i-a forţat să-şi închidă poziţiile pe cei care erau short euro (mizaseră pe aprecierea leului - n. red.). O să intre în piaţă când vor apărea speculatorii care pariază împotriva leului", a mai spus dealerul.
Potrivit estimărilor din piaţă, jucătorii străini aveau poziţii deschise pe leu (pariind pe o scădere a cursului) de circa un miliard de euro. Doar o parte din poziţii