Franţa şi Germania şi-au afişat vineri armonia, uniunea în jurul dosarului grecesc. Preşedintele Nicolas Sarkozy, aflat în vizită la Berlin, a confirmat în prezenţa cancelarei Angela Merkel că cei doi lideri s-au pronunţat în favoarea unei soluţii rapide la criza datoriei Greciei.
De asemenea s-a confirmat participarea voluntară a unor firme private la planul de salvare a economiei greceşti. Unitatea afişată azi de preşedintele Franţei şi cancelara Germaniei era însă de aşteptat, "mariajul" celor doi este unul reciproc interesat.
Unitatea franco-germană nu se dezminte - cel puţin aşa reiese în urma mini-summitului de la Berlin. Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei:
“Credem ca şi prietenii noştri germani că un nou program pentru Grecia este necesar, salutăm eforturile guvernului de la Atena, îl încurajăm să continue pe calea reformelor şi a privatizărilor. Pe de altă parte, Franţa ca şi Germania îşi doreşte ca acest nou program să fie implementat rapid. În sfârşit am găsit o soluţie şi pentru a implica firmele private pe bază de voluntariat”, conchide Nicolas Sarkozy:
Această implicare privată trebuie făcută în colaborare cu Banca Centrală Europeană, a mai spus preşedintele Franţei în compania cancelarei Angela Merkel, o declaraţie ce a încurajat pieţele bursiere, moneda unică câştigând din nou teren în faţa dolarului american. Trebuie spus că această încredere afişată a burselor se explică prin faptul că Parisul şi Berlinul sunt principalii creditori ai Greciei.
Pentru a evita un faliment defintiv al Greciei şi o contaminare la întreaga zonă euro, cancelara germană a fost nevoită să-şi revadă ambiţiile, să accepte compromisul Franţei şi Băncii Centrale Europene, compromis ce se bizuie tocmai pe o implicare voluntară în salvarea Greciei a investitorilor privaţi. Detaliile exacte ale planului franco-german anunţat acum vor fi făcu