Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
BNR ia măsuri preventive, de monitorizare săptămânală a băncilor greceşti
Banca Naţională a României a luat măsuri preventive, de monitorizare atentă a subsidiarelor băncilor elene, care raportează săptămânal situaţiile financiare, a declarat joi Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Oficialul băncii centrale a adăugat că băncile elene sunt bine capitalizate în prezent, cu o rată a solvabilităţii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului bancar. El a spus că măsurile la care face referire vor fi aplicate doar dacă unele bănci elene nu vor mai fi capabile să susţină subsidiarele din România, ceea ce nu este cazul în prezent. Subsidiarele instituţiilor de credit elene Alpha Bank şi EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se află printre cele mai mari zece bănci din România.
În piaţă mai activează Banca Românească (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank şi Emporiki (deţinută de Credit Agricole).
Banca japoneză Nomura consideră că situaţia din Grecia va afecta cu siguranţă România şi Bulgaria, iar consecinţele au început deja să se facă simţite, primul efect fiind reducerea creditării de către subsidiarele băncilor elene. Miercuri, agenţia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingurile National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank (EFG), Alpha Bank şi Piraeus Bank, cu trei trepte, la "CCC", categoria "extrem de speculativ", după o decizie similară privind Grecia. S&P a redus cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai slab rating de ţară din lume, agenţia reiterând avertismentul că orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretată ca incapacitate de plată. Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte