Salvarea Greciei nu garantează finalul crizei din Europa şi poate avea ca efect doar o mutare a atenţiei investitorilor către alte puncte slabe ale Europei. Pentru asta ar trebui să se pregătească politicienii, crede un oficial al BCE.
Eşecul europenilor de a se pune rapid de acord cu privire la noul pachet de salvare a Greciei trimite unde de şoc pe pieţele financiare şi pe burse, iar posibilitatea ca zona euro să treacă printr-un eveniment la fel de devastator precum falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers este tot mai mare, scrie Bloomberg.
"Probabilitatea apariţiei unui «episod Lehman»în zona euro creşte", este de părere Neil Mackinnon, economist în cadrul băncii VTB Capital din Londra. "Investitorii nu mai iau în considerare doar o probabilitate mare ca Grecia să intre în default, ci au în faţă scenarii în care intrarea în incapacitate de plată are loc necontrolat şi se extinde către alte economii precum Portugalia, Irlanda şi poate şi Spania, Italia sau Belgia."
Dar presupunând că liderii europeni vor ajunge la un compromis şi vor trage Grecia de pe marginea prăpastiei în ultima clipă, se vor linişti apele pe continent sau va urma o a doua salvare a Irlandei sau a Portugaliei?
Irlanda a fost cea de-a doua ţară din zona euro care a apelat la ajutor extern şi a luat în noiembrie de la UE şi FMI 67,5 mld. euro din cauza sistemului bancar aflat la un pas de colaps. Portugalia a ajuns la un acord asupra unui program de salvare de 78 mld. euro din cauza stării precare în care se afla economia, erodată de pierderea constantă a competitivităţii. "Cuvântul-cheie este contagiunea, şi este greu de făcut un cordon sanitar în jurul Greciei", a spus Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de finanţe al României. "Dacă soluţia pentru Grecia nu va preveni contaminarea, se vor crea presiuni asupra altor state euro