Pe o piaţă de retail în care lupta se dă pe preţ, mărcile private ale marilor jucători, de fapt "non-mărci" pentru că cine le cumpără se orientează doar după preţ şi nu după producător sau locul de producţie, câştigă tot mai mult teren. "Non-mărcile", mărcile private sub care se vând şi brânză, şi şerveţele, şi cremă de pantofi, au depăşit pragul de 900 de milioane de euro anul trecut. Produsele Aro, Marca 1 sau TiP se găsesc tot mai frecvent în coşurile de cumpărături.
"Vânzările de mărci proprii au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creştere generată de introducerea sortimentelor noi pe brandurile Fine Food, Horeca Select, Rioba, Sigma. Totodată, clienţii profesionişti au fost receptivi în achiziţia de produse marcă proprie, apreciind avantajele oferite de acestea, în special preţul mai bun faţă de alte produse similare", spune Adina Tâmplaru, corporate communications manager în cadrul Metro Cash&Carry România.
În pofida evoluţiei ascendente din ultima perioadă, valoarea pieţei de mărci private crescând cu circa 57% în 2010 faţă de 2009, potenţial de creştere încă există.
Anul trecut, mărcile private obţinuseră în Ungaria o cotă de piaţă de 28,1%, în Polonia depăşiseră 21,2%, iar în Cehia ajunseseră la 19 procente. La noi acestea nu obţinuseră decât 5,8% din piaţa totală de retail.
Per ansamblu, din totalul pieţei de retail, evaluată de compania de consultanţă în management Contrast Management Consulting la 16 miliarde deeuro anul trecut, vânzările de mărci private au reprezentat 5,8%, potrivit datelor oferite de compania de cercetare de piaţă Gfk România, cu afaceri de 9,5 mil. euro în 2010, în creştere de la 7,8 milioane de euro anul anterior.
Astfel, un calcul simplu arată că mărcile private au ajuns la vânzări de 928 milioane de euro.
Preţul, argumentul suprem
În condiţiile în care eco