Americanul Alan Hirsch, expert în nutriţie, spune că „reţeta” sa este pe cât se poate de simplă: îţi pregăteşti orice fel de mâncare vrei, iar în farfurie nu-ţi pui mai mult de două-trei linguri. „Adulmeci” minunăţia, tragi mirosul adânc pe nas, iei o înghiţitură şi încă una, faci o pauză în care te „îmbeţi” din nou cu mireasma din farfurie, apoi iei o gură de mâncare şi încă una şi... gata. Te vei simţi săturat, ai să vezi! Dietele nu te fac să vrei să te opreşti din mâncat. Ele te împiedică să mănânci ceea ce vrei, iar asta nu e o reţetă de succes!”, este de părere dr Hirsch.
Explicaţia sa este simplă: mirosul pătrunde în cavitatea nazală unde „întâlneşte” anumiţi nervi-receptori, care, la rândul lor, trimit semnale către creier, mai ales către o zonă numită „bulbul olfactiv”; când această zonă este stimulată, în hipotalamus „se activează” aşa-numitul centru al saturaţiei; hipotalamusul percepe informaţia (mirosul) ca semnal bun sau rău, plăcut sau neplăcut etc., pe care îl „împrăştie” în întreg organismul în funcţie de natura semnalului, acesta poate ajunge la glandele care stimulează foamea (un miros plăcut) sau la cele care atenuează apetitul şi pofta de mâncare (un miros neplăcut).
Un studiu realizat de echipa doctorului Hirsch pe un eşantion de 1.400 de bărbaţi şi femei a arătat că, recurgând la soluţia „mirosul te poate sătura”, fiecare dintre aceste persoane a slăbit, în medie, 4,8 kilograme în şase luni şi a pierdut 14% din masa corporală în aceeaşi perioadă de timp, fără să-şi fi schimbat vreo clipă regimul de viaţă.
Nutriţioniştii care îi împărtăşesc opinia dr Hirsch spun că e bine să mâncăm absolut orice, dar în cantităţi rezonabile. Ei ne recomandă totodată să fim inventivi în bucătărie şi să ne stimulăm creierul cât se poate de mult. Vă prezentăm mai jos câteva exemple de reţete creative:
n) Dovleac umplut cu mere „parfumate”