Curtea Constituţională a stabilit vineri, 17 iunie, că sunt neconstituţionale prevederi din proiectul legii de revizuire a Constituţiei. E vorba de documentul trimis de preşedintele Traian Băsescu, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.
Curtea Constituţională a stabilit, printre altele, că sunt neconstituţionale prevederile referitoare la eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentară şi ministerială şi componenţa Consiliului Superior al Magistraturii.
Administraţia prezidenţială a făcut public pe 1 iunie proiectul de modificare a Constituţiei. Textul propune trecerea la un Parlament unicameral, cu maxim trei sute de parlamentari. Urmărirea, percheziţia sau reţinerea parlamentarilor se va putea face fără acordul Legislativului, iar reţinerea unei persoane nu poate depăşi 48 de ore (faţă de 24 în actuala Constituţie).
De asemenea, caracterul licit al averii dobândite nu se va mai prezuma ca în prezent. Altă schimbare majoră este aceea că preşedintele poate dizolva Parlamentul, dacă nu acordă votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 45 de zile (faţă de 60 de zile în prezent).
În plus, suspendarea preşedintelui se poate face numai după obţinerea avizului Curţii Constituţionale.
Proiectul bugetului de stat va fi aprobat şi de UE, deficitul nu poate depăşi 3% din PIB, iar datoria publică nu poate fi mai mare de 60% din PIB. Se mai precizează că împrumuturile externe pot fi contractate numai în domeniul investiţiilor.
Propunerea premierului de revocare şi de numire a unor membri ai Guvernului se poate face numai după consultarea preşedintelui, în condiţiile în care actualul text constituţional prevede doar că "în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului