O tehnică revoluţionară care le-ar putea reda vederea persoanelor nevăzătoare este pe punctul de a fi testată pe oameni.
Două femei nevăzătoare vor fi primele paciente care vor beneficia de un astfel de tratament, care presupune injectarea în retină a milioane de celule stem embrionare, informează Daily Mail. Celulele stem au rolul de a trata daunele produse la nivelul retinei de boli ereditare sau de afecţiuni oculare care apar odată cu înaintarea în vârstă, precum degenerescenţa maculară.
Tratamentul revoluţionar va fi aplicat în Statele Unite ale Americii.
Cercetătorul Robert Lanza a pus bazele unui "cocktail" din vitamine şi substanţe chimice care transformă celulele stem în versiuni sănătoase ale celulelor distruse din ochi. Un astfel de tratament va fi testat pe subiecţi umani şi în Marea Britanie, cel mai probabil prin toamnă.
În câteva săptămâni, o femeie în vârstă de 70 de ani, bolnavă de degenerescenţă maculară, şi o alta în vârstă de 20, care suferă de boala Stargardt, afecţiune ce provoacă orbirea, vor beneficia de un tratament pe bază de celule stem care le va reda vederea. Potrivit aşteptărilor medicilor, pacientele îşi vor îmbunătăţi vederea în câteva luni. Dacă procedura se dovedeşte a fi un succes, tratamentul pe bază de celule stem ar putea fi disponibil, la scară largă, în doi ani.
"Ne aşteptăm ca această procedură să trateze şi alte afecţiuni ale ochilor, nu doar orbirea", spune dr. Lanza, din Massachusetts.
O tehnică revoluţionară care le-ar putea reda vederea persoanelor nevăzătoare este pe punctul de a fi testată pe oameni.
Două femei nevăzătoare vor fi primele paciente care vor beneficia de un astfel de tratament, care presupune injectarea în retină a milioane de celule stem embrionare, informează Daily Mail. Celulele stem au rolul de a trata daunele produse la nivelul retinei de boli ereditare sau de af