România nu are probleme legate de finanţarea deficitului bugetar, şi \"am trecut de la împrumuturi pe termen scurt la împrumuturi pe termen mediu\", a spus astăzi Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice, în cadrul unei conferinţe de presă.
România îşi asigură finanţarea deficitului bugetar în mod echilibrat atât din resurse interne, cât şi externe, potrivit strategiei de administrare a datoriei guvernamentale, a mai spus acesta.
Ţinând seama de unele criterii, datoria trebuie să fie sustenabilă, iar costurile trebuie să fie cât mai reduse. Lansarea programului titlurilor de stat a fost un succes, iar datoria creşte controlat, a completat Ialomiţianu.
La ce se uită investitorii externi
"Unul din principiile noii strategii este de a avea o finanţare echilibrată pe piaţa internă şi externă. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) are câte 5-6 emisiuni de titluri de certificate în fiecare lună, valoarea estimată lunar fiind în jur de 4 miliarde de euro, a spus Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Pe piaţa externă, MFP a lansat programul medium term notes (MTN). Este un program cadru de peste 7 miliarde euro, care pot fi luate de pe pieţele internaţionale până în 2013. Valoarea adjudecată pe 10 iunie a fost de 1,5 miliarde euro, iar interesul a fost de 3 miliarde euro, a spus Drăgoi.
"Este prima emisiune de eurobonduri pe care România o face după finalizarea cu succes a programului cu FMI şi CE. Am avut un roadshow între 6-9 iunie la Londra, Frankfurt, Amsterdam, Haga şi Paris. Am avut numeroase întâlniri cu fonduri mutuale şi investitori interesaţi de România. Aceştia sunt interesaţi de politicile fiscale ale autorităţilor române din 2009 până în prezent, precum şi de acordul cu FMI", a mai spus Drăgoi.