După o analiză iniţiată de Ministerul Comunicaţiilor şi care s-a întins pe o perioadă de 6 luni, Poşta Română va intra într-un proces de restructurare care va implica desfiinţarea a 7 sucursale, 146 de posturi de conducere şi 454 subunităţi. Pe hârtie ar genera economii anuale de până la 50 milioane de lei, potrivit calculelor oficialilor MCSI. Reorganizarea are în vedere "harta administrativă” cu cele 8 regiuni.
"La Poşta Română va avea loc una dintre cele mai mari restructurări din istoria operatorului, atât din punct de vedere funcţional, cât şi structural”, a declarat azi ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, într-o conferinţă de presă.
Potrivit unui proiect de act normativ, postat pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor, se vor înfiinţa şi două noi societăţi comerciale, denumite "Banca Poşta Română" şi "Asigurări Poşta Română".
"În Europa, operatorii poştali naţionali desfăşoară activităţi de brokeraj şi servicii bancare. Personalul Poştei Române are capacitatea să desfăşoare activităţi de brokeraj. În privinţa băncii, reprezentanţii Băncii Naţionale au apreciat pozitiv iniţiativa, într-un cadru informal. Estimez că societatea de brokeraj în asigurări va deveni funcţională în 2-3 luni, iar banca în 12 luni", a afirmat Vreme.
Proiectul de act normativ prevede ca operatorul poştal să fie acţionar unic la cele două entităţi. Potrivit legislaţiei, Banca Naţională a României solicită la înfiinţarea unei instituţii de credit un capital social minim de 37 milioane de lei. În cazul brokerilor, capitalul minim solicitat este de 25.000 de lei.
Ministrul a mai spus că Poşta Română va apela la consultanţi acolo unde nu are expertiza necesară punerii în practică a procesului de înfinţare a viitoarei bănci.
Ministrul Comunicaţiilor nu a dat cifre cu privire la numărul salariaţilor care vor fi afectaţi de procesul de restructurare. La sfâr