* preţul actual de producţie este 374 lei/Gcal, din care populaţia plăteşte doar 192 lei/Gcal, diferenţa fiind subvenţionată * pe acelaşi loc cu noi se află şi Braşovul, unde populaţia plăteşte tot 192 lei/Gcal raportat la un preţ de producţie de 443 lei/Gcal *
Consumăm energie termică la un preţ mediu spre scump, după cum arată o statistică a autorităţii de reglementare în domeniul serviciilor (ANRSC) citată de www.econtext.ro. Ca preţ factuat la populaţie, cu cei 192 lei/Gigacalorie oraşul nostru se poziţionează pe locul 14 în topul oraşelor cu cel mai mare preţ plătit de populaţie pentru căldură şi apă caldă, alături de Braşov, unde populaţia plăteşte tot 192/Gcal. Pe primul loc în clasament se situează judeţele Călăraşi şi Dâmboviţa, unde populaţia plăteşte 299 lei respectiv 298 lei pentru o gigacalorie consumată. Trebuie precizat că dacă intrăm în detalii, în cazul Călăraşiului subvenţia la energie termică este zero, adică populaţia plăteşte exact preţul de producţie al energiei, pe când în Dâmboviţa preţul de producţie este de 445 lei/Gcal, din care statul şi autorităţile locale acoperă o subvenţie de 147 lei/Gcal. La polul opus, cea mai ieftină energie termică o plătesc cei din judeţul Ilfov - 108 lei/gcal şi Covasna - 92 lei/Gcal, în ambele cazuri subvenţia fiind zero lei. Tot subvenţie zero se înregistrează şi în cazul judeţelor Maramureş, unde populaţia plăteşte 238 lei/Gcal şi Suceava, unde preţul este de 185 lei/Gcal.
Dacă vă interesează ce judeţ are cel mai mare preţ de producţie, aflaţi că este vorba despre Alba, unde energia este obţinută la 534 lei/Gcal. Totuşi, cu subvenţia de la Guvern plus cea de la bugetul primăriei Alba Iulia (adică un total de 404 lei/Gcal), preţul final la populaţie ajunge la doar 130 lei/Gcal, fiind astfel încadraţi în rândul judeţelor unde populaţia plăteşte cea mai ieftină energie termică.
Re